İple askı yöntemi
Günümüzde hızla değişen sosyo-kültürel değerler her yaştaki kadın ile erkeklerde genç ve dinamik görünüme sahip olma isteğini artırmaktadır. Bu amaçla “Ameliyatsız Estetik İşlemler” olarak tanımlanan yöntemler geliştirilmiştir.Henüz yüz germe ameliyatına gereksinimi olmayan ancak yüzünün belirli bölgelerinde cilt elastikiyetinin kaybı ile birlikte sarkma oluşan kişilerde özel ipliklerle askı yöntemi ile yüz gençleştirme mümkündür.
Yaşlanma ile birlikte deri destek dokusunun azalması ve yer çekiminin etkisi ile vücudun değişik bölgelerinde yumuşak dokuların yer değiştirmesine, sarkmasına neden olmaktadır. Kaşların düşmesi, göz altında torbalanmanın olması, yanakların dolgunluğunun azalarak sarkması, çene hattının silinmesi ve çene altında gıdı olarak tanımlanan doku birikiminin oluşmasıı, göğüslerin ve kalçanın ve boyun derisinin sarkmaları en sık yaşadıklarımızdan birkaç tanesidir.
Özel cerrahi ipliklerle yüz yada vücut dokularının yeniden normal anatomik alanlarına doğru çekilmesi amaçlanarak yapılan “İplikle ameliyatsız cilt gençleştirme'' ya da ''İple askı” olarak tanımlanan bu yöntemler “Ameliyatsız Estetik İşlemler” gurubundadır.
İp askı ile yüz germe, ameliyat olmak istemeyen fakat cildinin eski dinç, canlı görünümüne geri dönmesini isteyen kişiler için ideal bir uygulamadır.Aynı zamanda kısmi yüz felci geçirmiş hastalarda yüzün simetrisini sağlamak için uygulanabilir.
İple askılama hiç bir zaman cerrahi olarak yüz germenin alternatifi değildir.İşlem yapılacak hasta çok iyi değerlendirilip seçilmelidir. İleriı derecede kırışmış,çok ince ya da çok kalın ve yağlı ciltler için çok uygun olmadığı için beklentileri karşılamaz. Bu hastalara doğrudan yüz germe ameliyatı önerilmelidir..En güzel sonuçlar ince yapılı ve hafif derecede sarkma gösteren ciltlerde alınmaktadır.
Günümüzde askı denildiğinde tek bir yöntem ve tek bir askı sütürü anlaşılmamalıdır. Çok değişik şekillerde ve değişik malzemeler kullanılarak askılama yapılabilir. Bu askıların ortak özellikleri pratik bir şekilde, genel anestezi gerektirmeden lokal anesteziyle ve iz olmadan yapılabilmeleri, işlem sonrası kişininı günlük yaşamını sürdürmesini engellememeleridir. Birkaç gün süren hafif şişlikler olabilir ama çevrenizdekiler zor farkedecektir.
Yüz askısı için emilebilen ve üzerinde, dokunun yukarı taşınmasını sağlayan koni tarzında yapılar taşıyan özel olarak tasarlanıp üretilmiş iplikler kullanılır.Uygulama sonrasında allerjik reaksiyon ve yabancı cisim reaksiyonu çok nadirdir. Farklı markalarda etki süresi 18-36 ay arasında değişmekte olup bu sürenin sonunda tamamen eriyerek kaybolmaktadır..
Kaş kaldırma,yanaklardaki sarkmaların ve,burun-dudak kenerındaki çizgilerin azaltılması, gıdı sarkmasınında başarıyla kullanılmaktadır.Bu uygulama cildin yukarıya asılmasını sağladığı gibi istenen bölgelere (elmacık bölgesi gibi) dolgunluk da sağlar. İşlem lokal anesteziyle ve yaklaşık 30-45 dakikalık bir sürede yapılır ve sonuç anında görülür.Gerektiğinde diğer estetik uygulamalarla (hyalüronik asit, botulinum toksin vb) birlikte yapılabilir.
Bu yöntemde diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi aşırı şişlik ve morluklar sık görülmez. O nedenle hastalar 2-3 gün içinde gündelik hayatlarına geri dönebilirler, ancak derinin kendini yenileyip toparlanması ve yumuşak yapısını tekrar kazanması ortalama 2-4 hafta içerisinde olmaktadır.Bu süre içinde de aktif ekzersizlerden ve özellikle yüzüstü yatış ile yüz masajından kaçınılmalıdır.