Yüz ve boyun derisinin yanı sıraı özellikle elmacık bölgesinde yağ yastıkçıklarının gevşeyip yerçekimi ile sarkması sonucu düzleşme,burun yanak çizgisinde katlantı,dudak köşelerinde kişiye üzgün bir ifade veren aşagıya doğru bir kıvrım oluşması görülür.Boyun ile çene arasındaki açı kaybolur,boyun kasının(platisma) gevşeyip sarkması sonucu gıdı bölgesinde sarkma ve yağ toplanması gelişir ve gevşemiş boyun kası iki taraflı bant tarzında dikkati çeker hale gelir.
Benzer değişiklikler üst yüz bölgesinde de oluşur.Göz kapaklarında kırışıklıkların artması ,yağ torbalarının oluşması,kaşların yer çekimi etkisi ile aşağı düşmesi ve alında derin çizgiler oluşması yüz yaşlanmasının tipik görüntüleridir.
Yüz germe ameliyatlarında yapılacak işlemler hastadaki saptanan problemlere göre değişiklik gösterir.Biz yüzü anatomik olarak üç bölgeye ayırırız;üst yüz bölümü (alın ve kaşlar),orta yüz bölümü (gözler ve ağız seviyesi arası) ve alt yüz bölümü(ağız ve boyun).Kişiden kişiye yüzün bazı bölgesindeki problemler diğer bölgelere göre farklılık gösterebilir.
Yüz germe ,yüz ve gıdı bölgesindeki sarkma ve kırışıklıkların düzeltilerek yüzün gençleştirilmesi ameliyatıdır.Bu işlemle yüz daha genç ve taze görünüm kazanmakla kalmaz,kişinin özgüveni de artar.
Tüm estetik ameliyatlarında olduğu gibi yüz germe ameliyatlarında da kişinin tam sağlıklı olması,kullandiğı ilaçlar hakkında doktoruna bilgi vermesi önemlidir.Sigara kullanan hastaların ameliyattan en az 15 gün önce sigarayı bırakması ve ameliyat sonrası en az üç hafta kullanmamaları özellikle çok önemlidir.
Ameliyat ve anestezi
Yüz germe ameliyatı hastane şartlarında, genel yada sedatif anestezi altında yapılır.Sarkan ve kırışan deri gerilerek toparlanır,cilt altı yumuşak dokular özel dikişlerle normal yerlerine asılır.Ameliyat süresi yapılacak işleme göre 2-3 saat arasında değişir.Hasta operasyon süresine göre değişmek üzere aynı gün eve dönebileceği gibi bir gece hastanede kalabilir.Ameliyat izleri her iki tarafta şakak bölgesinden, başlayıp kulak önünde doğal çizgiyi takip ederek, kulağın arkasına doğru uzanır. Bazen gıdıyı daha iyi toparlayabilmek ve boyundaki bantları yok etmek için çene altından küçük bir kesi yapılarak platisma kası toparlanır.Sonuçta izler tamamen kaybolmasa da hiçbir zaman estetik bir kusur yaratmayacak ölçüde azalır.
Ameliyat sonrası uygun bir bandaj kullanılır,oluşan ödem ve morluklar çoğunlukla 7-10 gün içinde kaybolur.10-12. günlerde dikişler alındıktan sonra makyaj yapılabilir ve günlük yaşamına dönebilir.Ameliyat sonrası birkaç ay guneş ışınlarından kaçınılmalı,gerektiğinde güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.