Tübüler ya da tüberöz meme deformitesi halk arasında keçi memesi olarak isimlendirilen doğumsal bir meme anomalisidir.Tübüler memede sorun ,memenin özellikle alt kadranının gelişmemesi,bunun yanında meme areolası dediğimiz kahverengi halkanın normalden daha geniş olmasıdır. Olguların çoğunda küçük olan meme dokusu meme başına doğru fıtıklaşır ve bazende memede sarkma görülür.Her iki meme arası mesafe oldukça geniştir.
Hastalar sıklıkla memedeki sorunun farkında olmadan meme küçüklüğü nedeniyle hekime başvururur. Olguların çoğunda memeler asimetriktir, bazen bir meme normal ,bazende iki memede de tübüler yapı görülebilir Tübüler memede esas sorun tamamen görseldir.Meme fonksiyonlarında özellikle emzirmede bir sorun yaşamazlar.
Tedavi cerrahi olup en erken ergenliğin bittiği yaş olarak kabul edilen 17 yaş sonrası başlanmalıdır. ameliyat öncesi memenin büyüklüğü, taban çapı, uzunluğu ve fıtıklaşmanın derecesi mutlaka tespit edilip planlama ona göre yapılmalıdır. Meme büyüklüğünün iyi olduğu olgularda genellikle meme dikleştirme yeterli olmaktadır.Daha sık rastlanan, küçük memenin eşlik ettiği tübüler olgularda ise uygun şekil ve büyüklükte meme protezi kullanılmalıdır.
Ameliyatta ilk amaç meme başındaki fıtıklaşmanın düzeltilmesi olmalıdır. Bunun yanı sıra areolayı küçültmek,memenin sarkıklığını gidermek,meme dokusu çevresindeki konstrüktif halkayı genişletmek ve hastanında onay verdiği,vücut ölçülerine uygun bir meme büyüklüğü sağlanmalıdır.Özellikle meme alt kadranının gelişmediği durumlarda,aynı anda ya da ilk operasyondan uygun bir süre sonra yağ enjeksiyonu yapılarak memenin daha yuvarlak bir form alması sağlanmalıdır.
Tüm cerrahi işlemlerde memenin tam şeklini alması 5-6 aylık bir zaman gerektirir.