Birçok kadında meme ,yaşlanma, doğum, emzirme ve aşırı kilo alıp verme nedeniyle sarkar. Derinin elastikiyetini kaybedip memeyi yerinde tutan bağların gevşemesi sonucu memeler de şeklini ve sıkılığını kaybeder, sarkmaya başlar ve meme başları oldukları noktadan daha aşağı inerler.Bazı durumlarda meme dokusununda erimesi ile birlikte memenin içi boşalır.İşte bu durumda "Mastopeksi" dediğimiz meme dikleştirme ameliyatları ile memeler yeniden şekillendirilir. Gerekiyorsa aynı anda meme biraz daha büyütülür ya da küçültülebilir.
Memede sarkma olup olmadığını meme ucunun bulunduğu yere bakıp anlayabiliriz.Normal yapıda bir memede meme ucu 4. kaburga boşluğu seviyesinde, yani meme altı kıvrımının üzerindedir. Meme ucu bu kıvrımın seviyesindeyse hafif derecede, altına inmiş ise ileri derecede meme sarkıklığı var demektir.
Memedeki sarkma derecesi ve hastanın beklentisine göre uygulanacak ameliyat tekniği değişebilir. Genellikle hafif sarkmalarda, sadece meme protezi yerleştirilerek dikleştirme ve büyütme mümkündür.Ancak ileri dercede sarkmalarda, fazla derinin çıkarılması ve meme dokusunun toparlanıp şekillendirilmesiyle birlikte gerekiyorsa meme protezi de uygulanması gerekebilir.
Birçok kadın meme dikleştirme operasyonunu doğum ve emzirme sonrası memenin küçülmesi ve sarkması nedeniyle isterler. Ancak aile yeni bir doğum planlıyorsa bu ameliyatın gelecekteki doğum sonrası düşünülmesi daha uygundur. Mastopeksi gelecekteki gebelikleri olumsuz etkilemez, örneğin süt emzirmeyi engellemez. Ancak şu bir gerçektir ki , her doğum ve emzirme, ameliyatla kazanılmış iyi sonuçları olumsuz yönde etkileyecektir.
Ameliyat öncesi
Ameliyat öncesi meme şekli planlanıp fotograflanmalı ve ameliyat öncesi rutin tetkikler yapılmalıdır.Hastanın sağlık durumu sorgulanıp kullandığı ilaçlar ve allerjisi olup olmadığı hakkında mutlaka bilgi alınmalıdır.Özellikle aspirin kullanan hastalarda,ilaç ameliyattan en az 4-5 gün önce kesilmelidir.
Anestezi ve ameliyat
Meme dikleştirme ameliyatı genellikle hastane şartlarında ve genel anestezi altında yapılmalıdır. Ameliyat süresi ortalama 2 saat kadardır. Ameliyat teknikleri çok farklıdır, fakat çoğunlukla meme başından aşağı inen dik bir çizgi ya da ters T şeklinde bir kesi hattı bırakır.Büyüklüğü yeterli ve az sarkmış memelerde ameliyat, meme başı halkası etrafından yapılabilir, böylece ameliyat sonrası iz minimalize edilir.
Bu ameliyatla, fazla deri çıkarılarak meme dokusu daha sıkı ve gergin bir hale getirilir. Meme başı normal yerine getirilirken, gerektiğinde areola denilen meme başı çevresindeki koyu renkli deri halkasının çapı da daraltılabilir.
Ameliyat sonrası normale dönüş
Ameliyat sonrası günlerde ciddi bir ağrı oluşmaz bir kaç gün içerisinde günlük aktivitelerine dönebilirler. Oluşan şişlik ve morluklar 1-2 hafta içinde tamamen kaybolur.Uygun bir sutyeni 2-3 hafta süreyle kullanmak memenin şeklini koruması açısından yararlıdır.
Bazı hastalarda ameliyat sonrası oluşabilen his bozuklukları birkaç ayda tamamen düzelir.Bu ameliyat hastaların emzirme fonksiyonunu etkilemez. Ameliyat sonucu oluşan kesi izleri, meme küçültme ameliyatlarında olduğu gibi, birkaç ay kabarık ve kırmızı olarak dikkat çeker ancak 6-9 aylık bir sürenin sonunda daha az belirgin hale gelir. Bu izler kesinlikle sutyen ya da bikini sınırları içinde kalmaktadır.