Erkeklerde meme büyümesi, yağ dokusu artması,meme dokusunun çoğalması ya da her ikisinin artması,yani mikst (karma) tipte olabilir.Muayene ile memede bir büyüme tespit edildikten sonra yapılan tetkikler ve meme USG bulguları tanı ve tedavinin planlanması için yol göstericidir.Tedavi ancak cerrahi yöntemlerle mümkün olabilmektedir.
Her ameliyat öncesi olduğu gibi jinekomasti ameliyatlarında da aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar, bitki çayları,ağrı kesiciler ve sigara kullanımı bir hafta önceden kesilmelidir.Ameliyat planlaması jinekomastinin tipine göre liposuction yada açık cerrahi şeklinde yapılır.
Liposuction:
Yağ dokusunun yoğunluğunun fazla olduğu meme büyümelerinde liposuction yöntemi uygulanır.Ameliyat sıklıkla lokal anestezi ile yapılır,arzu edildiğinde sedasyon da yapılabilir.Başarı oranı oldukça yüksektir.ameliyat sonrası hasta aynı gün evine döner.Ameliyat sonrası dönem hasta açısından oldukça rahat ve konforludur.
Açık cerrahi:
Meme dokusu büyümesinin ağırlıklı olduğu jinekomasti tipinde açık cerrahi tercih edilmelidir. Hastane şartlarında sedasyon altında lokal veya genel anestezi altında uygulanabilecek bu yöntemde, meme başının çevresinden yapılan bir kesi ile jinekomastıye neden olan meme kütlesi tamamen çıkarılır.Gerektiğinde memede sarkmaya neden olan deri fazlalığı ve areola dediğimiz kahverengi meme halkasıda küçültülebilir.İhtiyaç duyulduğunda her iki memeye kan ve serum sızıntılarını yara bölgesinden uzaklaştırmak için silikon drenler konabilir.Ameliyat sonrası hasta aynı gün ya da 24 saat sonra evine dönebilir
Her iki yöntemde de ameliyat sonrası ağrı kesici ilaç verilir. 3-4 hafta süreylede bir korse kullanımı önerilir.Jinekomasti ameliyatlarından sonra 2-3 gün süreyle ev istirahati , kol ve omuz hareketlerini mümkün olduğunca kısıtlamak hasta konforu ve iyileşme süreci bakımından önemlidir.