Meme ucu kompleksi, nipple dediğimiz meme ucu ve areola diye adlandırılan kırmızı-kahverengi halkadan yapılıdır.Normalde areola büyüklüğü memenin şekline ve büyüklüğüne göre değişmek üzere 4-5 cm çapında ve yuvarlak halka tarzındadır.Areola hamilelikte ve yaşlanma ile büyür,rengi ise bu dönemlerde daha da koyulaşabilir.

Meme kompleksinde rastlanan şekil bozukluklarının hem estetik hem de fonksiyonel sorun oluşturabilir. Bu deformasyonlar zaman zaman psikolojik ve sosyal sorunlara yol açıp özellikle yakın ilişkileri olumsuz etkileyebilir.


Meme ucu ve areola büyüklüğü

Hem erkek hem de kadınlarda meme ucu büyüklüğü farklılıklar gösterir. Bu durum özellikle yaz aylarında dar giysi ve bikini kullanımında sıkıntılar çıkarıp kişide utanç duygusuna neden olabilir. Meme ucu (nipple) çok geniş,uzun ya da asimetrik olabilir.Beraberinde etrafındaki areolada geniş ve asimetrik olabilir. Meme ucu ve areola küçültülmesi genelde lokal anestezi ile yapılır.
Meme ucu küçültme ameliyatı sonrası doğum sonu tamamen ya da kısmen  sizi emzirme sorunu olacağı bilinmelidir.


İnverted nipple

İnverted nipple(çökük meme ucu) hem kadınlarda hemde erkeklerde sıklıkla görülen bir durum olup toplumda görülme sıklığı yaklaşık %10 civarındadır. Hastaların çoğu meme uçlarının içe çökük olmasından utanır ve durumu arkadaşlarına veya ailelerine göstermek ve hatta konuşmak istemezler. Doğal olarak, böyle bir duygu , yakın ilişkilerde de sorunlara neden olabilir.

Çökük meme ucu  doğumsal  ya da sonradan gelişebilir.Gebelik ve emzirme,meme travmaları  ya da enfeksiyonlar sık görülen nedenlerdir. Herhangi bir nedene bağlı olmadan sonradan gelişen meme ucu çökmeleri önemli olup memede tümöral kitle veya infeksiyon yönünden araştırılmalıdır.

Çökük meme ucunun nedeni meme ucunu içeri çeken süt kanalları ile meme ucunu dışarı doğru çeken meme ucu kası  arasındaki  dengesizliktir.Doğuştan kısa veya sonradan yaralanarak fibröz aktivite kazanan süt kanalları kas gücünü yenerek meme ucunu içeri doğru çekerler.

Masaj yada dokunmakla meme başının dışarı çıktığı hafif olgularda ameliyat pek önerilmez,ancak ciddi ve ağır olgularda kaçınılmazdır.

Çökük meme   ucu ameliyatı, siz aksini istemedikçe rutin olarak lokal anestezi altında yapılır.Ameliyat süresi her meme için 15-20 dk.dır.Meme başı çevresinden  küçük bir kesi yapılarak süt kanalları ile meme başı bağlantısı bölünüp ayrıştırlarak  meme ucunun dışarı çıkması  ve  doğal görünümünü alması sağlanır.İyileşirken meme ucunu yerinde tutmak için meme ucunun tabanında çözünür iç dikişler kullanılır. Bilmeniz gereken olası bir yan etki, bu işlemi takiben emzirebilmenizin pek mümkün olmadığıdır.Ameliyat  sonrası hastalarımızın çoğu 1-2 gün içinde işe döner.  

Meme uçları bazen ameliyat sonrasında geri çekilebilir. Bu birkaç hafta, ay ya da yıl sonra olabilmektedir ve çoğunlukla hamilelik ve emzirmeyle bağlantılıdır. Hamilelik bazen onarım işlemini zayıflatıp tekrar içe çökmeye neden olabilir. 


Aksesuar meme ucu

Bazı insanlarda ‘ süt hattı’ denilen koltuk altından kasığa kadar uzanan çizgi boyunca birden fazla  meme ucu bulunabilir. Doğumsal olarak vardır, estetik kusur dışında bir sağlık sorunu oluşturmaz.Lokal  anestezi altında yapılan bir ameliyatla fazla meme başı dokusu  sorun giderilir.


Meme ucu olmaması

Meme başının doğumsal olarak yokluğu ya da meme kanseri ameliyatına bağlı tamamen alınmış olması durumunda, farklı tekniklerle yeniden meme başı oluşturulması mümkündür. Örneğin meme cildinin bir kısmını flep tarzında hazırlayıp katlayarak meme ucu oluşturmak mümkündür.
 
Güney Estetik Plastik Cerrahi
Güney Estetik Plastik Cerrahi
Whatsapp ile bilgi alın
Merhaba, ürün ve hizmetlerimiz ile ilgili sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyacağız.