Kulağın en sık rastladığımız deformitesi doğumsal olarak var olan ve halk arasında kepçe kulak olarak adlandırılan prominent ear deformitesidir.Bunun yanında yine doğumsal olan büyük  ya da dikliğini kaybetmiş ve üst kutbu katlanmış olan kulak deformiteleri de daha az sıklıkla  görülür.

Sıklıkla karşılaştığımız kepçe kulak deformitesinde,kulağın şakak bölgesi ile yaptığı açının normalden fazla olması bu görüntüye neden olur.Genellikle iki kulakta birden görülürsede nadirende olsa sadece tek kulakta olabilir.Burada  kulak kıkırdağının anne karnında kıvrımlarının yetersiz oluşması söz konusudur.Kepçe kulak ameliyatında amaç kulakları başa yaklaştırmak, daha dik hale getirmek, eksik kıvrımları şekillendirmektir.

Ameliyat yaşı:

Kulak yapısı 5-6 yaşından itibaren gelişimini tamamladığından,ameliyat da bu yaşlardan itibaren yapılabilir.Ameliyatın özellikle okul çağından önce yapılması,çocuğun yeni arkadaş ortamında psikolojik olarak olumsuz etkilenmesini önlemek açısından önemlidir.Ameliyatı genellikle çocuğun kendisi istemektedir.Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrasında çocukla daha iyi bir kontakt sağlanmaktadır.Ameliyat istemeyen çocuğun uyum göstermesi beklenemez bu nedenle zorlama yapılmamalıdır.

Bu tür ameliyatlar çocukluk çağında yapıldığında sıklıkla genel anestezi tercih edilmekte ve ameliyat sonrası hasta aynı gün evine gönderilmektedir.Genç ve erişkin hastalarda ise ameliyat özellikle lokal anestezi ile yapılmakta ve ameliyattan hemen sonra hasta evine gidebilmektedir.  

Ameliyat ve normale dönüş:

Günümüzde en çok tercih edilen teknik,kulak arkasından kesi yapılarak kulak kıkırdağının şekillendirilmesidir.Bu da kalabilecek izin saklı kalmasını sağlamaktadır.Ameliyat sonrasında kulağa verilen şeklin korunması amacıyla bir hafta süreyle bir sargı yapılmaktadır.

Oluşabilecek ağrı ise ilaçlarla giderilmektedir.On gün sonra dikişlerin alınmasının ardından 2 hafta süreyle uygun bir bandana kullanılması tavsiye edilmektedir.Ameliyattan bir hafta sonra işe dönmek mümkün olmaktadır.Bir buçuk ay boyunca kulakları doğrudan etkileyecek hareketlerden kaçınmak gerekir.

Her ameliyatta olduğu gibi nadir de olsa görülebilen komplikasyonlar bu ameliyat içinde geçerlidir. Kulak içinde kan pıhtısının oluşması, kendiliğinden geçebileceği gibi iğne ile boşaltmak da gerekebilir. Enfeksiyon gelişmesi, kulağın iyileşmesini geciktirmesi yönünden önemlidir. Antibiyotik tedavisi ile bu problem giderilebilmektedir.Ameliyatın işitme fonksiyonları ile ilgisi olmadığı için duyma ile ilgili bir sorun yaşanmaz.

Bunun dışında kulaktaki birçok şekil bozuklukları düzeltilebilmekte, hatta doğuştan veya sonradan mevcut olan yokluklarında da yeni kulak yapmak mümkün olmaktadır.

Güney Estetik Plastik Cerrahi
Güney Estetik Plastik Cerrahi
Whatsapp ile bilgi alın
Merhaba, ürün ve hizmetlerimiz ile ilgili sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyacağız.